Voorbeelden & toepassingen van 3D printen

Toepassingen zijn onder andere voor rapid prototyping, architectonische maquettes, gezondheidszorg (3D geprint protheses en 3D-printen met menselijk weefsel), Jigs & Fixtures, Onderwijs en entertainment (bijv filmsteunen) en nog vele andere toepassingen.

Andere voorbeelden van 3D printen zou omvatten reconstrueren fossielen in paleontologie, repliceren van oude artefacten in de archeologie, de reconstructie van botten en lichaamsdelen in de forensische pathologie en het reconstrueren van zwaar beschadigde bewijs verkregen van delict onderzoeken.

Waarom 3d printing?

Waarom gebruik maken van 3D-printers zou u zich kunnen afvragen. Een 3D-printers kan worden aangeschaft voor enkele duizenden euro’s en de bedrijven besparing uiteindelijk vele malen dat bedrag terug in het prototyping proces. Bijvoorbeeld, Nike maakt gebruik van 3D-printers om prototypes van schoenen te maken. In het verleden besteden ze iedere maand duizenden dollars en moesten er ook nog eens enkele weken voordat de prototypes klaar waren. Met de komst van de 3d printers kost dit proces slechts enkele honderd dollars en bij ontevredenheid kunnen zij direct wijzigingen aanbrengen in het print bestand op de computer en vervolgens wordt het prototype op dezelfde dag geprint.

Medische industrie en Tandheelkunde

De vooruitzichten voor medisch gebruik van 3D printen evolueert op een zeer snel tempo omdat steeds meer specialist beginnen met 3D printen en op steeds geavanceerdere manieren in te zetten. Patiënten over de hele wereld ervaren een betere kwaliteit van de zorg door middel van 3D geprint implantaten en prothesen die voorheen simpelweg onmogelijk waren om te produceren.

Bio-printing

Vanaf begin 21e eeuw wordt 3D print technologie bestudeerd door biotechbedrijven en de academische wereld voor eventueel gebruik in weefselmanipulatie toepassingen van organen en lichaamsdelen die zijn gebouwd met inkjet technieken. Lagen van levende stamcellen afgezet op een gel toepassing die langzaam wordt opgebouwd tot driedimensionale structuren. We verwijzen naar dit gebied van onderzoek met de term: bio-printing .

Ruimtevaart & luchtvaart industrie

De groei in het gebruik van 3D printen in de ruimtevaart- en luchtvaartindustrie kan, voor een groot deel worden afgeleid uit de ontwikkelingen in de industrie metaal print technologie.
NASA bijvoorbeeld print straalmotor verbrandingskamer onderdelen met behulp van laser 3d printers en vanaf maart 2015 heeft de General Electrics Luchtvaart afdeling de eerste 3D geprint straalmotor onderdelen de lucht in gelaten: een laser gesinterde behuizing voor een compressor inlaat met temperatuursensor.

Industrieel 3D Printing

De laatste paar jaren is de term 3D printing erg bekend geworden en heeft de technologie een breder publiek bereikt. Toch zijn er veel mensen die wel eens gehoord hebben van de term 3d printing, maar toch niet weten waar deze voor wordt toegepast. De technologie wordt al decennia lang toegepast binnen verschillende industriële bedrijven. Vooral fabrikanten maken al een lange tijd gebruikt van deze techniek en dit bespaard hen aanzienlijk in tijd en ontwikkelingskosten. Door de toepassing van 3d printing wordt het R&D proces aanzienlijk verkort en wordt veel geld bespaard op de ontwikkeling kosten. Het toepassen van 3D-printers in dit proces noemen we rapid prototyping .

Jigs and Fixtures

Jigs and fixtures is een toepassing waar binnen Nederland nog niet veel over bekend is. Echter is dit misschien wel de mooiste toepassing van een 3d printer. Wij merken bij veel klanten dat na de aanschaf van een 3d printer tot de conclusie komen dat een 3d printer voor 1001 oplossingen meer geschikt is. Denk hierbij aan werkplaats optimalisatie, werkbank inrichtingen, nood oplossingen, machine uitbreidingen en vele andere. In de video hieronder kom je alles te weten over Jigs and Fixtures.

Automotive industrie3dprintersolutions.nl

De auto-industrie is een van de eerste industrieën die al decennia lang 3D-printen toepast voor rapid prototyping. Tegenwoordig is het gebruik van 3D printen in de automotive geëvolueerd tot relatief eenvoudig, concept modellen te produceren. Deze worden toegepast voor controles van pasvorm, afwerking en om functionele onderdelen die worden gebruikt in voertuigen, motoren, en modellen te testen. De verwachting is dat 3D printen alleen al in de auto-industrie een gecombineerde $ 1.100.000.000 dollar zal genereren in 2019.

3D printing industrie

De wereldwijde 3D printing industrie zal naar verwachting groeien van $ 3.07 miljard van de omzet in 2013 tot $ 12.8 miljard in 2018, en meer dan $ 21B in de wereldwijde omzet in 2020. Zoals het zich ontwikkelt, is 3D-print technologie voorbestemd om bijna elke grote industrie te transformeren en zal de manier waarop wij nu leven drastisch gaan veranderen. 3d printing wordt niet voor niets de 3de industriële revolutie genoemd!

Geschiedenis

In de hele geschiedenis van de productie kwam de traditionele productie methode op de eerste plaats. Van handwerk tot machinaal bewerken, matrijzen en nabewerken door draaien, frezen en slijpen.

Voorheen was de integratie van 3d-printing in het commerciële productie proces nog een aanvulling op de huidige productieproces in plaats van een volledige vervanging. Echter zijn de toekomst voorspellingen voor de commerciële productie zo, dat de additive technologie die momenteel nog in de kinderschoenen staat, steeds vaker wordt ingezet om kostenbesparend en tijdwinst gevend te ontwikkelen en produceren om de concurrentie voor te blijven.

Toekomst

Er wordt voorspeld dat door de komst van additive manufacturing het hele productie proces wat we vandaag de dag kennen zal gaan veranderen, mede omdat toekomstige eindgebruikers in staat om een groot deel van hun eigen productie thuis te doen in plaats van alle componenten te kopen.

3D printers bieden in de toekomst de mogelijkheid tot het uitvoeren van producties in alle denkbare kleuren en verschillende materialen en zal doorontwikkelen tot het punt waarop het binnen een korte tijd een volledig functioneel product kan produceren. Dit zal globaal een gunstig effect hebben op het energiegebruik, afvalreductie en milieu belasting. Denk hierbij een olietankers die minder vaak de oceaan over moeten steken voor kleding en schoeisel. Daarnaast zal het een positive invloed hebben op ontwikkeling, beschikbaarheid van producten, geneeskunde, kunst, bouw en wetenschappen. 3D printing  zal het productieproces wereldwijd veranderen zoals wij die vandaag de dag kennen.